Навигација

Српски и британски војни оркестар одржали концерт у Дому Војске Србије

  • 06.06.2021

Извор: Министарство одбране

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је вечерас у Дому Војске Србије заједничком концерту Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички" и Гудачког оркестра Грофице од Весекса.

На разноврсном репертоару нашли су се, поред традиционалних српских и британских војних маршева, аранжмани познатих композиција домаће и интернационалне музике. Скупа са војним музичарима своје умеће на виолини представила је и амбасадорка Уједињеног Краљевства Шан Меклауд.

Министар Стефановић похвалио је изузетан заједнички наступ српског и британског оркестра.

– Хвала вам што сте дошли у Србију. Свестан сам да у овом изазовном времену епидемије корона вируса то није било лако. Надам се да сте уживали у традиционалном српском гостопримству – рекао је министар Стефановић, обраћајући се војним музичарима из Уједињеног Краљевства.

Захваљујући се нашем ансамблу „Бинички“, министар је нагласио да су њихови наступи недостајали и да је изузетно поносан на њих.

– Хвала вам за све што радите, заиста се осећам поносно када слушамо вашу музику – рекао је Стефановић.

Он се захвалио, овом приликом, и амбасадорки Меклауд на труду који је уложила да британски војни оркестар дође у Србију.

– Уложили смо велике напоре да унапредимо наше односе. За неколико дана имаћемо прилику да угостимо министра одбране Уједињеног Краљевства Бена Воласа који ће присуствовати вежби „Платинасти вук“ и то је значајан симбол унапређења свеукупних односа наше две земље – рекао је Стефановић.

Он је истакао да су односи између две војске одлични, а да су заједничке вежбе прилика да Војска Србије повећа способности и интероперабилност, али и да се сетимо оних времена када смо заједнички побеђивали и били најчвршћи савезници.

– Чак и данас када не размишљамо о свим питањима исто, поштујемо једни друге. Мислим да је и овај вечерашњи наступ оркестара добар пример како можемо заједно да радимо и правимо резултате на које смо сви поносни – рекао је Стефановић.

Амбасадорка Уједињеног Краљевства у Србији Шан Меклауд захвалила је министру Стефановићу и Министарству одбране на организацији концерта, а музичарима на прилици да вечерас свира скупа са њима.

Изасланик одбране Велике Британије пуковник Ник Илић изразио је наду да је овај концерт само почетак сарадње и да ће „Бинички“, уколико то епидемиолошке мере дозволе, путовати у Лондон и наступити пред тамошњом публиком.

Он је подсетио да су у време Првог светског рата, Срби певали „Тамо далеко“, а да су сличну песму певале и медицинске сестре сећајући се својих родних села у Енглеској, Шкотској, Ирској и Велсу. Према његовим речима, Србија и Британија су тада биле савезнице и то се не сме заборавити.

Начелник Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“ мајор Никола Живковић рекао је да су вечерашњим концертом музичари из Србије и Британије пренели заједничку поруку језиком музике који су сви разумели.

Диригенткиња Катарина Божић уручила је колегиници из Велике Британије капетану Сари Маринеску захвалницу Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“ у знак сећања на сарадњу и заједничке наступе.

Концерту су присуствовали и чланови војно-дипломатског кора акредитовани у Републици Србији.

Извор: Министарство одбране

Извор: Министарство одбране