Навигација

Тибор Церна као пример пожртвованости, храбрости и јунаштва

  • 27.04.2021

Извор: Facebook/Небојша Стефановић

На данашњи дан, 27. априла на Кошарама, на Косову и Метохији, херојски је страдао Тибор Церна. Овај млад, али изузетно храбар војник Војске СР Југославије, положио је живот за своје саборце, за одбрану своје земље и за све грађане.

Церна је као војник и командир стрељачког одељења 125. моторизоване бригаде учествовао у одбрани Југославије за време НАТО бомбардовања. Током битке на Кошарама својевољно је устао из заклона с намером да открије положај снајперисте из Легије странаца, који је данима односио животе многих његових сабораца. Убрзо пошто је изашао на отворен простор, примио је метак у груди. Тешко је рањен, након чега је уследио следећи хитац, који га је погодио у врат и усмртио.

Његови саборци оставили су нам у аманет причу достојну највећих јунака српске историје. Иако тешко погођен, Тибор Церна је успео да се задржи на ногама и узвикне „За ову земљу вреди погинути!“. Захваљујући његовој жртви, снајпериста Војске Југославије је открио положај непријатељског снајперисте. 

Тибор Церна је пример пожртвованости, храбрости, јунаштва и љубави за своје саборце и отаџбину. Нећемо заборавити ни њега, нити било којег хероја који се живот положио за одбрану Србије.

Памтимо хероје! Слава им!

Извор: Facebook/Небојша Стефановић